Tackle blogja

Na, ez még kidolgozás alatt. Türelem.

Ti mondtátok

Szorgalmi időszak in retrospect

2010.12.18. 10:31 Tackle

Vége az egyetemen a szorgalmi időszaknak, gondoltam megírom így utólag hogy mit gondolok róla - mert miért ne.

Információfrissítésként: ELTÉn tanulok, Programtervező Informatikus BSC szakirányon, első félév. Összegezve 3 dologra fektették a hangsőlyt; Matek, Programozás, Számítógépes alapismeretek, és ezekből is mind az alap. Nagyon érdekes volt olyan matematikai problémák elé állni, amit középiskolában csupán felhasználtunk. Olyanra gondolok például, hogy középiskolában a prímszámokat, az oszthatósági szabályokat (pl valami akkor osztható 3-mal, ha a számjegyei összege is osztható 3-mal), halmazokat, stb, amit anno használtunk és megtanultunk, "mert így van", most viszont elkezdtünk gondolkodni azon, hogy mennyire egyértelmű valójában.

Ja, és bizonyítottunk, sokat. Például: Mit jelent az, ha egy szám pozitív. Ha nem pozitív és nem nulla, akkor negatív. Mit jelent a szorzás, a szorzás inverze, az egységelem, az egységelemes integritási tartományban, persze (pl: Egész számok halmaza).

Nem elrettentésnek akarom írni, mert tudom, ha én ezt egyetemválasztás előtt állóként olvasom, akkor lehet hogy inába szállna a bátorságom. Ami azt illeti, készülni kell. Persze, mondják ezt mindenhol, de ez egy olyan szak ahol nem elég tudni az elméletet, azt alkalmazni is tudni kell. Mert például tök jó, ha tudjuk hogy mit jelent egy relációra nézve, hogy tranzitív, reflexív és szimmetrikus (vagyis ekvivalencia), de ha nem tudjuk felismerni egy relációról, hogy pont az, akkor eléggé szomorúan fogjuk nézni a zh eredményeinket.

A számítógépes alapismeretek alatt leginkább a windows és linux rendszerekkel ismerkedtünk meg. Érdekes volt, nagyon sok parancsot megismertünk, nagyon sok dolgot megtanultunk létrehozni, kezelni, stb. Ezek csak az alapok, de nulla előzetes tudás esetén akkor is sokat jelent. Ez előtt DOS alatt képes voltam kilistázni a mappa tartalmát, váltani mappák között, és indítani programot. Most már windows és linux alatt is képes vagyok kissé komplex programokat írni, futtatni, és rájönni hogy mit rontok el [^_^]

Programozásban pedig C++-szal ismerkedtünk meg, illetve a programozási alaptételekkel (keresés, maximumkiválasztás, megszámolás, sorozatszámítás, stb). Még hátra van egy évfolyam ZH, amikor két és fél óra alatt meg kell írni egy olyan programot, ami valamit csinál. Nem pont a legegyszerűbbet, ráadásul egy tesztprogram fogja értékelni, úgyhogy szépség és jóság. Legalább azonnal tudni fogjuk az eredményt.

Mi jön most? Vizsgaidősuck, és szakirányválasztás. Most megy a nagy belső viszály, hogy B vagy C szakirány legyen. Annyi a különbség, hogy B-ben több a matek, durvább a programozás (viszont kevesebb is), C-ben kevesebb matek, több programozás, piacon használhatóbb tudás egyetem kapuja utáni kilépéskor. Valószínüleg B lesz, de már most hallom a rémhíreket.

A legfőbb célom most hogy átmenjek a vizsgákon. Lineáris Algebra, Diszkrét Matematika (és Antik és Modern Tudomány és Filozófia). Nem sok, de annál durvább. A Dimat tételsor 11 oldal (kidolgozva kb 44), amiben sok bizonyítás is van, amit le kell tudni vezetni. Lineáris algebra meg.. na. Ugyanúgy meg kell tanulni levezetni a dolgokat.

Ami azt illeti, elég gyorsan eltelt ez a félév. De én élveztem, és nagyon szeretem ezt a szakot, mert érdekel az amit tanulok. Csak így tovább, én! xD

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tackle.blog.hu/api/trackback/id/tr52523490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FearItself 2010.12.18. 12:12:09

Hát sok sikert a továbbiakban is ;D

HardRic 2010.12.18. 14:42:08

Engem jelen pillanatban érdekel a matek, faktra arra szeretnék menni, de ezeket nagyon ijensző olvasni O_O

Tackle · http://tackle.blog.hu 2010.12.18. 15:06:54

@HardRic: Ne aggódj, mi sem első naptól kezdve ugrottunk a mélyvízbe.. érthetően és logikusan lett felépítve, csak kicsit masszív a mennyiség.

fräulein 2010.12.19. 11:50:42

@Tackle: hát ahogy én első nap meghallgattalak, nekem már sok volt... jó, mondjuk az én matek tudásommal... :D
süti beállítások módosítása