Tackle blogja

Na, ez még kidolgozás alatt. Türelem.

Ti mondtátok

6 TB holografikus lemez

2010.10.16. 09:19 Tackle

Értem én, nagyobb = jobb. Sorra kapjuk a híreket, hogy kifejlesztettek olyan lemezt, ami félig a blu-ray technológián alapul, 26 rétegű és 1 Terabyte-nyi adatot képes tárolni. Aztán a minap felhívott egy ismerősöm, hogy az ő egyik ismerőse 6 TB-s külső vinyót kapott (torrentre), és hogy használat előtt kell-e formatálni - mint régen a floppyt, ugye (kisebb generációugrás szemtanúi lehettünk).

Aztán ott van a 6 TB-s holografikus lemez. Ezt azért emelem ki külön, mert az ehhez tartozó olvasási sebesség jelenleg 125 Mb/s. Egy kicsit utánaszámoltunk, ez nagyjából azt jelenti, hogy teljes kapacitással mérve a HVDről (Holographic Versatile Disk) nem kevesebb, mint 13 órán keresztül másolnánk le a dolgokat. Arról, hogy mennyi idő egy ilyet megírni már ne is beszéljünk...

Aztán elkezdtünk azon gondolkodni, hogy ha ezek szimpla, tömörítetlen karakterekből állnának - .txt fájlok, space is beleszámítva, és az én átlagos olvasási sebességemet véve, ami 30 karakter / másodperc, akkor egy ilyen diszken elférne számomra körülbelül 60 évnyi olvasnivaló, amibe nem számoltuk bele az evést, alvást, és más olyan tevékenységet amikor nem olvasok.

Ez természetesen olyan tagoknak jó, akik mondjuk hypervállalatok informatikus főnökeinek a főnöke, és náluk 6TB-nyi adat mondjuk egy hónap alatt összejön, és nekik bizony menteni kell. Hogy mennyire érdemes erre ilyen formátumot használni az kérdéses, merta technológia még nem forrott ki, és egyáltalán nem is biztos hogy megbízhatónak számít majd.

Az olvasási sebességben a külső winchester még valamennyire jobban áll, mert neki (ha szerencséje van), akkor eSatás a csatlakozója, és azt megfelelő eSata - USB(3) csatlakozással gyorsabban le lehet szívni a készülékről.. Elvileg..

Befejezném egy idézettel:

"640 Kb mindenkinek elég kell, hogy legyen"

1 komment

Címkék: olvasás lemez írás 6 tb wtf holografikus archiválás hvd

A bejegyzés trackback címe:

https://tackle.blog.hu/api/trackback/id/tr222375389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.07.22. 23:18:31

Látott már valaki 6 TB-os optikai lemezt CD méretben? Én nem.
süti beállítások módosítása