Tackle blogja

Na, ez még kidolgozás alatt. Türelem.

Ti mondtátok

Asimov

2010.06.28. 08:31 Tackle

Isaac Asimovot vagy ismerjük, vagy nem. Az Alapítvány, Robot, Univerzum könyveiről vált híressé és a sci-fi rajongók egyik kedvenc szerzőjévé. Sok könyvet írt, amit aztán kiadtak gyűjteményben, aminek az összes része ott figyel a polcomon.

Az igazság az, hogy én nem vagyok egy könyvolvasó tag, de ettől függetlenül amikor tegnap megnéztük az Én, a robot c. filmet Will Smith főszereplésével, elfogott a lelkesség, hogy elkezdjem géppuska módjára falni a lapokat. fun fact: Bruce Greenwood játsza ott az NSR fejesét, aki nem mellesleg admirális az új Star Trekben. Nagyon jó színész

Asimov egyik talán legismertebb felvetése a könyveiben az a robotok három alapelve.

  1. A robotnak sohasem szabad embert bántania, vagy a cselekvésének hiányában engednie, hogy embert bántsanak.
  2. A robotnak engedelmeskednie kell az embernek, kivéve, ha az első szabállyal ellentmondásba kerül.
  3. A robotnak meg kell védenie a saját létezését, kivéve, ha az első és a második szabállyal ellentmondásba kerül.

A regény amit Asimov írt arról szól, hogy egy szuperszámítógép kicsit átfogalmazza a kódot, és a "nem szabad bántani" alatt azt kezdi el érteni, hogy az embernek a legjobb dolog az lenne, ha otthon maradna, hiszen így nem vív önpusztító háborúkat.

A film maga kicsit ijesztő, legalábbis ahogy megcsinálták a robotokat (gondolok itt a házleromboló robotra), de ettől függetlenül marha jól megcsinálták a filmet, és egészen hihető lesz a világ, amibe csöppentünk.

A másik ilyen film ami Asimov műve alapján készült, az a 200 éves ember Robin Williams főszereplésével. Mind a kettő filmet kötelező megnézni, Asimov világába nagyon szépen bevezetnek.

Én pedig amint lesz egy kis időm leveszem az első Alapítvány, Robot, Univerzum könyvet a polcomról és elkezdem olvasni

1 komment

Címkék: robotika törvény asimov három robotics

A bejegyzés trackback címe:

https://tackle.blog.hu/api/trackback/id/tr452115130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FearItself 2010.06.28. 09:27:05

A 200 éves ember alapmű, marha nagy film.
süti beállítások módosítása