Tackle blogja

Na, ez még kidolgozás alatt. Türelem.

Ti mondtátok

A tervezett gépem: Alaplap (és memória)

2010.06.11. 11:31 Tackle

A kilátásba helyezett gépem következő egysége az alaplap, ami pedig nem más, mint a

Gigabyte MA785GT-UD3H

Ennek is sok feltételnek kellett megfelelnie. Egyrészt a processzor miatt AM3-as sockettel kell rendelkeznie, másrészt pedig a játékok magas memóriaigényének hála nem mindegy, hogy milyen memóriafoglalattal rendelkezik.

Ez utóbbi négy darab DDR3-as RAMot befogadni képes Dualchannel foglalat. Mind a DDR3, mind a Dualchannel egy fontos szempont volt, hiszen kezdésnek rögtön 4 GB (2x2 GB Kingmax 1333 Mhz DDR3) rammal fogom telenyomni, az előző memóriáimat (2x 512 MB) pedig valószínüleg átadom barátnőmnek, mert azok DDR2-esek, a kettőt vegyíteni meg nem lehet.

Az alaplapnak a processzor socket és memóriafoglalat után még 2 fontos kritériumnak kellett megfelelnie: SATA 2-es csatlakozók (3 GB/s átviteli sebesség) és PCI-e 16x foglalat, lehetőleg több, mint egy. Alaplap vásárlásnál arra kell figyelni, hogy ha hosszú videókártyát veszünk, illetve széleset, az lehet, hogy el fogja foglalni a SATA-s csatlakozók helyét, és a fent látható hat helyett már csak kettőt tudunk használni. Ennél szerencsére nem így van.

Gondolkodtam még hogy egy USB 3.0-ás verziót válasszak-e, de az drágább volt mint amit itt láttok fent. Ez az alaplap 23e Ft, míg az USB3-as társa 25e-től kezdődik, viszont csak 1 db PCI-e 16x portja van.

Amikor ilyeneken vacilálunk, gondoljunk bele hogy mennyire fontos nekünk hogy most azonnal legyen kettő vagy több USB 3.0 csatlakozónk. Nekem az ég világon semmilyen cuccom nem kér 3.0-át, így semmire sem használnám. Később, amikor a technológia ára lejjebb megy és már nekem is szükségem lehet rá, szimplán veszek egy PCI-e kártyát és belerakom a gépbe.

Itten pedig processzort választottam

Szólj hozzá!

Címkék: usb 3 alaplap gigabyte 16x sata pci pci e

A bejegyzés trackback címe:

https://tackle.blog.hu/api/trackback/id/tr282067172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása