Tackle blogja

Na, ez még kidolgozás alatt. Türelem.

Ti mondtátok

A processzorok többmagúságáról

2010.06.10. 17:10 Tackle

A processzorok többmagúsága egy érdekes dolog. Miért van az például, hogy egy két magos 3 Ghz-es processzor (effektív processzor órajel 2x3 Ghz = 6Ghz) néha jobb, mint egy 4 magos 2.8 Ghz-es processzor (effektív processzor órajel: 4x2.8 = 11.2 Ghz)?

Ahogy én is tettem az előbb, mindig figyelembe kell venni az effektív órajelet. Ez egyrészt egy valós képet mutat arról, hogy mennyi szufla van elrejtve a központi agyban, másrészt pedig könnyebb összehasonlításokat is eredményez a többi processzorokkal.

Ebből az a szimpla következtetést tudjuk levonni, hogy nagyobb effektív órajel = erősebb processzor. Igen? Igen. Nem.

Nagyon sok minden befolyásolja még a processzorunk hatékonyságát, és ebből az egyik valóban az effektív órajel, de még három dolgot figyelembe kell vennünk.

Az egyik a memória, amivel a CPU rendelkezik. Ezt Cache (gyorsítótár) memóriának hívják, és itt tárolja a processzor a gondolkodásakor létrejövő adatokat mielőtt azt továbbküldi, illetve a magok között ezekkel a memóriákkal beszélget. A legjobb processzoroknak manapság 3 szintű (L1, L2 és L3), és ezek minél nagyobbak, annál jobb a processzor (és drágább).

A második az architektúra. Nem mindegy, hogy 32 bites vagy 64 bites rendszerről beszélünk, hiszen ez nagyban befolyásolja a processzor terhelhetőségét, hiszen nagyobb mennyiségű adatokkal tud dolgozni.

A harmadik pedig maga a program és az, hogy mire lett megírva. Ezért lehet az például, hogy az AMD Athlon II X3 425 3.0 Ghz (effektív órajel 9 Ghz) jobb eredményeket produkál, mint az AMD Athlon II X4 630 2.8 Ghz (effektív órajel 11.2 Ghz), hiszen a játék ami fut csak két- vagy három magot képes igénybevenni, így a négy maggal rendelkező processzor utolsó magja üresjáraton van, és gyakorlatilag nem számít bele az teljesítménybe.

Ettől eltekintve a legtöbb modern rendszer (vagyis: Windows 7 és Mac OS X Snow Leopard) már aktívan használja a többmagú processzorokat, így több program futtatható megfelelő minőségben egy négymagos processzoron mint egy hárommagos processzoron.

Ezt tudva én mégis a négymagos processzor mellett döntöttem, hiába volt olcsóbb az X3, hiszen úgy gondolom hogy így a gép ezen részét sokkal később kell majd újra frissítenem.

Szólj hozzá!

Címkék: processzor mag effektív órajel

A bejegyzés trackback címe:

https://tackle.blog.hu/api/trackback/id/tr912071472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása